Amikor a gyerek sérül

Milyen sérülésekhez vezet a bezártság

Dankó Péter

„Elegem van az egészből!” ordította a hölgy a bolt egyik alkalmazottjának az utcáról befelé.

„A gyerekem a helyzet miatt minden éjjel bepisil és ki kell találnom valamit, még ágybetétet is kell vennem!” folytatta, majd sarkon fordult, beszállt az autójába és csikorgó kerekekkel elviharzott. Sajnos nem tudtam szóba elegyedni vele, hogy miben segíthetek. Pedig az elmúlt két hónap arról szól (egy kis túlzással), hogy szülők hívnak fel, hogy gondjaik vannak. Pedig egyszerű lett volna, mint megtudtam

Az alkalmazottól mint megtudtam az volt a baj, hogy nem volt nála maszk és így nem engedhették be a boltba. A maszk. Ami mostanában mindennapi részünk. Már nem az a kérdés, hogy a kulcsodat/telefonodat viszed drágám? Hanem az, hogy maszk van nálad? Mintha egy krimibe csöppentünk volna. A lényeg, hogy a boltnak nem volt erre kapacitása, hogy adjon. De segítettek volna, hogy kihozzák neki amit kér, de az említett hölgy ugye nem várta meg. Mert frusztrált volt, ideges, ingerült és úgy érezte, hogy csapdába esett. Honnan tudom ezt?…

Onnan, hogy a következő bevásárlóközpont parkolójában összefutottam vele. Ott ült az autóban és sírt. Mit tehetne, hiszen kilátástalan a helyzete, a gyermeke amióta a férje is otthon van állandóan veszekedés és viták közti háborúban él. A kapcsolata a férjével már nem volt a járvány előtt sem zökkenőmentes, de kibírták valahogy, hogy megvárják a felvételit és tudjon középiskolába menni és ne legyen stressz rajta. Most meg azzal kell szembesülnie anyaként, hogy a 13 éves fia éjszakánként bepisil.

Meglepődött, amikor kopogtak az autója ablakán és egy maszkot lóbált valaki.

Ez én voltam, szerencsére találtam az autóban egy használatlan maszkot. Vajon hogyan került az oda?

Mint kiderült az elmúlt hónapban most számtalan tini, gyermek éli úgy a hétköznapjait, hogy sokkal nagyobb a stressz és nyomás rajtuk, mert új a helyzet, a szülők extrán ingerlékenyek, az egész újfajta tanulás és a barátoktól való elszigetelődés pedig fokozza az antiszociális hajlamukat. Csak a chat, sorozatok, és Youtube ami megy. Ott kuksolnak, miközben itt a Tavasz.

És „normális”, hogy a gyerekek ilyenkor stresszesek, ingerlékenyek. Amikor pedig nem tudják feldolgozni a körülöttük zajló eseményeket. Nem találnak egy megértő hangra, aki rájuk tud fókuszálni, akkor jönnek a testi jelek és tünetek. Pedig egy ilyen tünetnél éppenséggel nem először ágybetétet kell cserélni, hanem megértően felé fordulni és meghallgatni. (ha erre nincs lehetőség, idő, szaktudás akkor én tudok segíteni: tini coaching)

Amikor streszoldással foglalkozom, mindig vannak korszakok amikre fény derül, hogy befolyásolták az életét azoknak, akik hozzám fordulnak. Vannak meghatározó dátumok és események, amik hatással vannak ránk. Ez is olyan. A szervezetünkben ez a korszak a félelemmel teli korszak elraktározódik és befolyással lesz hátrelévő életünkre a tudatunk alatt, hacsak nem oldjuk.

A félelem nagy, pláne, ha egy széles utcán sétálva jön feléd egy kutyát sétáltató hölgy akin sál van, majd a amikor közelebb kerültök akkor feljebb húzza a sálat, elfordul tőled, mert retteg, hogy te rázúdítasz valamit. És mindet úgy, hogy az utca túloldalán halad végig és köztetek 5-6 méter van. Neki milyen lehet megélnie ezeket a heteket? És ha vannak gyermekei, akkor ők átveszik ezt a rettegést és aggódást és így nőnek fel.

Nem, nem azt mondom, hogy legyünk könnyelműek, felelőtlenek. Nem, hanem azt, hogy bízzunk abban, hogy vége lesz ennek is.

Sajnos ebben az összezárt helyzetben nagyon sok a feszültség és a családon belüli erőszak. A gyerekek nem tudják mit csináljanak, mivel nem akarnak részesei lenni. Kinek mondhatják el a problémáikat, ki az aki meghallgatja őket?

Amikor engem felkeresnek, vagy szüleik révén rámtalálnak, akkor olyan jó látni a szemükben azt a csillogást, hogy látják, van remény. És lesz ez jobb is. Megértik a helyzetet amiben vannak. Átérzik a jelentőségét a problémát és azt, hogy a gondolkodásukat és érzéseiket nem tudja senki elvenni. Ők mindig is egyedi, megismételhetetlen és különlegesek maradnak.

Tini coaching, május 10-ig kedvezményel: (folytatás itt)

https://new-life.hu/

kapcsolat

Személyesen vagy online